Πολιτικά Κείμενα – Προκηρύξεις

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

Το φετινό καλοκαίρι γίναμε μάρτυρες απαγορεύσεων και καταστολής των πολιτιστικών-πολιτικών εκδηλώσεων (θέατρα, συναυλίες, πάρτι) του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου, κάτι που ούτε τις εποχές της σκληρής διακυβέρνησης του πασοκ και της νδ δεν είχε συμβεί.

Πρόκειται για μια νέα μορφή καταστολής της ελεύθερης έκφρασης στους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους που έχουν απομείνει, πριν δοθούν ολοκληρωτικά στο κέρδος και σε αυτούς που το υπηρετούν (μπράβοι-μαφία-κωλόμπαρα κλπ), όπου οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους μετά από δήθεν ανώνυμες καταγγελίες για ηχορύπανση, διαφυγόντα κέρδη προς το δημόσιο, παραβατικές συμπεριφορές κλπ, προσαγάγουν ή συλλαμβάνουν άτομα και ομάδες που προγραμματίζουν εκδηλώσεις. Πολλές φορές τον τελευταίο καιρό τόσο στον λόφο του Στρέφη όσο και στην πλατεία Πρωτομαγιάς (ποιος ξέρει και πού αλλού στο μέλλον) αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις με πολιτικό σκοπό έχουν ακυρωθεί λόγω της επίθεσης από ματ κι ασφαλίτες.

Εγείρονται όμως κατά τη γνώμη μας πολύ σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που μας απασχολούν και που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσουν και στο άμεσο μέλλον. Ο δημόσιος χώρος είναι για αυτούς-ές που τον χρησιμοποιούν καθημερινά, είναι σημείο συνάντησης, δημιουργίας και ζύμωσης και δεν χωρούν εμπορευματικές, εξουσιαστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές λογικές. Είναι χώροι που κάνουν τη μουντή τσιμεντούπολη να έχει ρυθμούς έξω από τα γνωστά της όρια και γι αυτό το κράτος επιτίθεται με κάθε τρόπο (διακίνηση και εξάπλωση ναρκωτικών ουσιών, κρατική και παρακρατική βία, τσιμεντένια ανάπλαση, εξευγενισμός) και στο τέλος περιθωριοποιεί κι απομονώνει όσους και όσες δεν είναι αρεστοί.

Ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Αττικής, γρανάζια στον μηχανισμό καταστολής και ελέγχου των γειτονιών και των κατοίκων τους, ακολουθούν κατά γράμμα τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο προστασίας του πολίτη στη λογική «ο, τι δεν παράγει χρήμα για τα ταμεία τους να καταστέλλεται». Το άνοιγμα της ατζέντας τους προωθεί τον «άρτο και θεάματα» μέσα από εκδηλώσεις με χορηγούς και σπόνσορες, τους μεγάλους δηλαδή κεφαλαιοκράτες, και έχει ως σαφή σκοπό τη χειραγώγηση της μάζας και την αποβλάκωση της κοινωνίας καταστρέφοντας τον πολιτισμό σε μεγάλα ιδρύματα, γήπεδα κι ελεγχόμενους χώρους με μόνο γνώμονα το κέρδος.

ΜΙΑ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΟΥΜΕ


 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ INDYMEDIA ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ

Δεν θα είχαμε κανένα λόγο να γράψουμε αυτό το κείμενο αν το τελευταίο καιρό (ίσως και μερικά χρόνια) δεν διαβάζαμε διάφορες μαλακίες, ανακρίβειες και συκοφαντίες μέσα από αυτό το «κινηματικό» social media. Για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, σκοπός μας δεν είναι να υποδείξουμε σε κάποιον τι να κάνει, ούτε να τραβήξουμε κανενός το αυτί. Αλλά απλώς να πούμε και να επισημάνουμε κάποια αυτονόητα, που για κάποιους μάλλον δεν είναι και τόσο αυτονόητα, οπότε θα πρέπει να ειπωθούν και να ξαναειπωθούν.

Σκοπός του site κατά τη γνώμη μας από τη δημιουργία του το 2003 και μετά ήταν η αντιπληροφόρηση. Η πληροφόρηση και επικοινωνία μεταξύ συντρόφων/ισσών. Η ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, προτάσεων. Πληροφορίες για γεγονότα που συμβαίνουν στον ελλαδικό χώρο και στον κόσμο και αποκρύπτονται από τα mainstream media. Επίσης, η ανάρτηση αναλύσεων, παρουσίαση βιβλίων, αφισών, γραμμάτων από φυλακισμένους αγωνιστές κλπ. Επιπρόσθετα, η υποστήριξη με την ανάρτηση ανακοινώσεων για εκδηλώσεις, πορείες, συναυλίες κι άλλα που αφορούν τον ευρύτερο «κινηματικό χώρο».

Ο ρόλος του, λοιπόν, είναι υποστηρικτικός και ταυτόχρονα δημιουργικός. Είχε, έχει και θα έχει το ρόλο της άλλης φωνής μέσα στον ορυμαγδό των κρατικών, παρακρατικών και άλλων μαλακιών που έχουν δημιουργηθεί αυτά τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο.

Τώρα όμως, από τη στιγμή που σιγά-σιγά χάνεται ο ρόλος αυτός και γίνεται βήμα για κάθε τυχάρπαστο, για κάθε τρόλλ, κάθε κρυφοφασίστα ή ακόμα και για κάθε ασφαλίτη με τον μανδύα του αναρχικού, για κάθε μορφή ξεκατινιάσματος, κουτσομπολιού και συκοφαντίας, κι όλα αυτά με την κάλυψη της ανωνυμίας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η αλλοτρίωση, η αποβλάκωση κι ο «κιτρινισμός» των απολιτίκ social media και των λοιπόν site, περνάει σιγά-σιγά και στην περίπτωση αυτή και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ηγεμονεύσει. Είναι σημάδι των καιρών; Θα δείξει…

Από τη στιγμή όμως που όλα αυτά που γράφονται και διαβάζουμε μαζεύονται και γίνονται μια  χιονοστιβάδα η οποία απειλεί τα εσωτερικά του «χώρου» μας και του κινήματος μας, τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Αυτή τη χρονική στιγμή δεν είμαστε σε θέση να αναλύσουμε τα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης (είναι μια μεγάλη συζήτηση), ούτε είμαστε αυτοί/ές που μπορούν να προτείνουν κάποια λύση για να σταματήσουν τις κακοήθειες και τις ανακρίβειες. Το θέμα αφορά πρωτίστως τη διαχειριστική ομάδα και τις υποομάδες που διαχειρίζονται το μέσο αυτό και μετά όλους/ες εμάς.

ΥΓ: Ξεκολλάτε από τα social media και διαβάστε κανένα βιβλίο!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ


ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ Α.Σ. ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»

Μέλος της ομάδας μας «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ» η Α.Σ. δούλευε για 13 ολόκληρα χρόνια στο βιβ/λείο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», στον τομέα των πωλήσεων. Είναι επίσης ενεργό μέλος του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ», και για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ.
Στις 18/1/2016 η εργοδοσία προφορικώς ανακοίνωσε στην Α.Σ. την ανάθεση καθηκόντων και συνθηκών εργασίας ξένων  προς την ειδικότητα την οποία εργαζόταν τα 13 αυτά χρόνια, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε (ισχιαλγία, ορθοστατική υπόταση).
Η Α.Σ μετά από αυτή την στάση της εργοδοσίας προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας αναζητώντας το δίκιο και την αξιοπρέπεια της. Ωστόσο η επιθεώρηση κάλεσε την εργαζόμενη να προσφύγει στα δικαστήρια. Μετά την διενέργεια της εργατικής διαφοράς στην επιθεώρηση η εργοδοσία συνέχισε την ίδια τακτική, διατηρώντας την εργαζόμενη στο πόστο του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, επιχειρώντας προφανώς την ηθική, σωματική και ψυχολογική εξόντωση της, προκειμένου να την εξωθήσει σε οικειοθελή παραίτηση.
Αρχές  Μάη η εργαζόμενη προχώρησε σε επίδοση εξώδικου, καλώντας την εργοδοσία να την επαναφέρει στην αρχική της θέση (πωλήτρια), εντός τεσσάρων ημερών, αλλιώς η τυχόν αδράνεια τους θα συνιστούσε σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας εις βάρος του εργαζομένου. Όχι μόνο  δεν εισακούστηκε το δίκαιο
αίτημά της, αλλά ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν  και η απόλυση της (13/5/2016), χωρίς αποζημίωση.
Η εργοδοσία μέχρι σήμερα αρνείται να καταβάλλει την αποζημίωση.

 
_ ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ Α.Σ.
_ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ .
_ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ/Η , ΜΟΝΟΣ/Η , ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ.
_ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ


ΜΙΑ PUNK ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΠΑΡΩΝ… ΟΙ  ΙΔΙΟΙ «ΕΝΟΧΟΙ» …ΟΙ ΙΔΙΟΙ «ΑΘΩΟΙ»… Η ΙΔΙΑ ΛΕΞΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

     Με αυτήν την φράση  προσπαθήσαμε να συνδέσουμε την δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά με τις σημερινές αναπάντητες δολοφονίες ενός ακήρυκτου πολέμου με εκατοντάδες   θύματα  …στις νάρκες του Έβρου στο πάτο του Αιγαίου…στις τυχαίες δολοφονίες από μπάτσους…στις ρατσιστικές δολοφονίες και τα πογκρόμ από φασίστες…στις δολοφονίες εργατών σε εργοτάξια καρμανιόλες … στα σκλαβοπάζαρα της καταναγκαστικής πορνείας…η ίδια λέξη εκδίκηση…

   Δεν γνωρίζαμε την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη στα Εξάρχεια (το έντυπο βγήκε από το τυπογραφείο μια μέρα πριν την δολοφονία ) και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η πραγματικότητα μας προσπέρασε ,η λέξη εκδίκηση ξέφυγε από το χαρτί και η ποίηση του δρόμου ερωτοτροπεί στα οδοφράγματα…

   Παρόλ’αυτα  έντυπα δρόμου  σαν και αυτό  είναι για μας (και για άλλους ) μια μικρή ανάσα στην βαρβαρότητα…όπως η οργή που διεκδικεί τον χώρο  της…όπως αυτή η λέξη  ΕΚΔΙΚΗΣΗ…

 

Νέα εικόνα

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ

ΤΕΥΧΟΣ 2